Exploderande grannsämja

Jag har inga problem med mina grannar, inga som helst. Vi kommer mycket bra överens och respekterar varandra och det är jag mycket glad över. Grannfejder är inte att leka med, minns bara den ökända grannfejden i Vojakkala i Tornedalen, http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/en-annan-bild-av-vojakkala/. Men sådant har vi lyckligtvis varit förskonade från här. Det värsta är väl när någon granne (eller kanske till och med jag!) använder gräsklipparen vid en tidpunkt när det inte uppskattas fullt ut. Men det löser vi allt som oftast som förståndiga och vuxna människor, utan att vi behöver ta till handeldvapen eller olika tillhyggen.

Det är ingen som baktalar här, utan vi är rättframma om det är någonting som vi står oss på eller är bekymrade över. Denna goda grannsämja kom sedan verkligen till nytta under hösten då en av grannarna tänkt sig genomföra ett större projekt som kunnat väcka mycket irritation.

Bomber och granater!
Grannfamiljen i fråga har nämligen tänkt sig att bygga om helt, riva sin lilla sommarstuga och bygga ett stort året runt-boende. Problemet är att deras tomt (en stor en, lite avundsjuk är jag) har så mycket sten. Lösningen där är ju enkel: de ä bar å spräng! Men sprängningar så pass nära mitt (och andras) hus fick oss lite nervösa. Fanns det några risker för att våra hus och tomter skulle skadas på något vis? Vi har ingenting emot att familjen bygger nytt, tvärtom. Det är en trevlig familj och ha dem boende här permanent är enbart positivt.

Vi tog helt enkelt upp våra farhågor med familjen, och de hade full förståelse för våra tvivel, men de hade också en bra lösning som vi alla accepterade utan några problem. Innan sprängningsarbetet skulle de nämligen låta utföra avancerade vibrationsmätningar från Metron, http://metron.se/tjanster/matteknik/vibrationsmatning. Riktigt avancerade mätningar som i detalj skulle klargöra eventuella effekter av sprängningar på omgivningarna.

Faktum är att vi var lite väl naiva där; avancerade vibrationsmätningar var någonting som de skulle gjort vare sig vi ville eller inte. Vi var nog lite naiva, trodde nästan att de skulle ta några dynamitgubbar och spränga hej vilt. Men så går det förstås inte till. Inte minst var det ju viktigt för dem att sprängningarna utfördes så exakt som möjligt, så att de fick möjlighet att bygga sitt drömhus…

Kommunikation nyckeln
Jag antar att det är det som är nyckeln till en bra grannsämja: kommunikation. Om vi inte pratat med dem hade vi heller inte riktigt förstått hur noggrant planerade sprängningarna var och kanske muttrat lite om ”hur kan de spränga så nära våra hus?”. Men nu så pratade vi med dem och förstod att det inte var någon fara på taket. Visst lät det lite när de sprängde, men det var ju bara tillfälligt och ingenting att tjata om, mer än när någon kör igång gräsklipparen när man vill ha lugn och ro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *