Svensk fotboll och framtiden

Det har alldeles nyss blivit klart att Sverige kommer att få det riktigt, riktigt tufft att ta sig till VM i Ryssland. Det skulle i så fall betyda att Sverige missar sitt tredje raka VM-slutspel, och det är knappast något som kommer att göra att intresset för fotbollen och landslaget kommer att växa sig större, speciellt inte när det en gång så populära landslaget nu falnat i ögonen på oss supportrar. Anledningen till att det kommer att bli så tufft kan man läsa om här http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/landslagsfotboll/article21169825.ab

Jag erkänner – jag är en sportnörd

Det är kanske inte många som har fått det intrycket av mig och kanske inte ser mig som en person som skulle bry mig om sport. Men det är faktiskt så att det ligger mig väldigt varmt om hjärtat, och det är något som jag älskar att fylla mina vardagar, och helger, med. När det inte landslagsfotboll som gäller så är det istället fokus på klubblag runt om i Europa, där mina favoritligor är de i Tyskland och i England. Fotbollen ligger mig med andra ord varmt om hjärtat och det är därför som det skär så brutalt i det när det svenska landslaget verkligen inte presterar som man brukar kunna se dem göra. EM-kvalet som pågår just nu är väl inte direkt någon lysande bedrift av Sverige, även om man har en bra möjlighet att ta sig vidare till EM. Det kommer att behövas, för annars riskerar intresset att dö.

Men allt är inte bara mörker

Det ska dock sägas att det finns saker och ting som faktiskt gör att man vågar hoppas och tro på framtiden. Det beror helt och hållet på det som våra unga fotbollskillar och tjejer gör just nu. Både F-19 och U-21 har gjort stora genomslag på den internationella scenen, något som A-landslaget hos både herrar och damer totalt misslyckats med. Det betyder med andra ord att vi har en generation med fotbollsspelare som nu växer upp och spelar fotboll på ett sätt som är världsklass, med tanke på vilket motstånd det är de möter. Alltså är det någonting som görs rätt just nu, där de unga landslagen presterar, där också Allsvenskan har klubblag som mäter sig bättre internationellt och det är precis sådana tecken som den svenska fotbollen behöver. Hade vi inte kunnat se de tecknen så hade det inte varit mycket till fotboll som kommer att spelas i och för det här landet.

Man kan lugnt påstå att jag är väldigt hoppfull inför vad som komma skall. Dock ska vi säga att de unga inte riktigt är där än, på absolut toppnivå, och det är därför som det är viktigt att ge de här tjejerna och killarna allt det stöd som de behöver för att kunna fortsätta utvecklas och verkligen blomma ut till de fotbollsspelare som den kan bli. Det betyder att de måste få spela, vilket gör det viktigt att de hamnar i klubbar och ligor som ger dem speltid, istället för att hamna i en storklubb som bara erbjuder en bänkplats. Allt för många svenska talanger har gått den vägen, och då är det som sagt bättre att i två-tre år bli en nyckelspelare i en halvstort lag och utvecklas istället för att inte få spela alls.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *